Aandelen

Aberdeens beleggingsproces voor aandelen werd begin jaren ’90 ontwikkeld en onderscheidt zich door een constante aanpak, ongeacht de marktomstandigheden.

  • Een ‘bottom-up’ beleggingsstijl, gebaseerd op de kerngegevens van bedrijven
  • Een sterke teambenadering, beheerders die gevestigd zijn in de regio’s waarin ze beleggen
  • Een lage omloopsnelheid van de aandelen in de portefeuilles: de effecten worden voor de lange termijn gekocht en aangehouden
  • Eigen onderzoek is de hoeksteen van ons proces
  • We beleggen alleen nadat het bedrijfsmanagement is geïnterviewd.

Alle stappen worden uitgevoerd in teamoverleg. We bezoeken bedrijven en analyseren ze regionaal, waarna we onze beslissingen over de opbouw van de portefeuille nemen. De plaatselijke dekking van de effecten door verschillende beheerders garandeert onze objectiviteit: wij geloven niet in ‘ster’-beheerders.

We beheersen risico's door in verschillende bedrijven te beleggen. We worden hierbij ondersteund door onze eigen research. Risico heeft wat ons betreft namelijk net zoveel te maken met het teveel betalen voor een goed bedrijf als met het investeren in een slecht bedrijf.

Aberdeens beleggingsproces voor aandelen

Actief beheer: Het kiezen van de juiste aandelen is de sleutel tot ons succes. Wij selecteren bedrijven van goede kwaliteit met een sterk management en business model, die bovendien aantrekkelijk zijn gewaardeerd. Benchmarks spelen bij het samenstellen van portefeuilles geen belangrijke rol, omdat die weinig zeggen over de toekomstige prestaties van aandelen. Onze fondsmanagers mijden bedrijven die we niet goed begrijpen of die een structuur hebben waarbij een aandeelhouder te weinig rechten heeft.

Eigen onderzoek: Bedrijven worden altijd eerst bezocht door onze fondsmanagers voordat we erin investeren. We bezoeken er jaarlijks duizenden en elke ontmoeting wordt in detail gedocumenteerd. Als een bedrijf niet door onze screening komt, zullen we er niet in beleggen, hoe zwaar het aandeel ook meeweegt in een index.

Langetermijnbeleid: Onze belangrijkste strategieën zijn simpel: we kopen en houden; we vergroten ons belang bij een dip in de koersen en we nemen winst als koersen stijgen. Hierdoor zijn onze transactiekosten laag en verliezen we de beleggingsdoelstellingen nooit uit het oog. We gaan zelden voor kortetermijnwinsten, hoewel we binnen onze specialistische portefeuilles wat dynamischer (kunnen) zijn.

Teambenadering: We werken met bijna 90 specialisten in aandelenbeleggingen, die wereldwijd gevestigd zijn. Beslissingen over de portefeuilles worden in gezamenlijk overleg genomen en we vermijden het op de voorgrond plaatsen van één specifieke fondsbeheerder. Cross-hedging van de effecten versterkt onze objectiviteit, doordat het ons minder afhankelijk maakt van individuele meningen.